Tamperei túránk

1. nap

Minden tökéletesen a programnak megfelelően haladt. A repülő út rendben zajlott, akik még nem repültek átestek a tűzkeresztségen és még Vajda Eszti is sikeresen túlélte, aki hangos kiáltozással biztatta a pilótát, hogy használja a féket a leszállásnál.

Miután hozzájutottunk a bőröndökhöz, már indultunk is kocsikkal az egyik jégpályára. Mint megtudtuk Tamperében körülbelül 10 jégpálya van, és körül további 10 még vonzáskörzetében. Ahol az első edzésünk volt az is egy olyan komplexum volt, melyen belül 3 normál jégpálya található.

Az ebéd a jégpályán várt már minket, ami azt gondolom, mindenki igényét tökéletesen kielégítette. Ezt követően érkezett a pályához a busz egy idegenvezetővel, aki nagyon kedvesen körbekalauzolt minket Tampere városában. A gyerekek ugyan ekkorra már elég fáradtak voltak az előző éjszakai „nemalvás”-tól, ennek ellenére kitűnően állták az idegenvezető által tett kihívást, ami nem volt más, mint egy óriási lépcsősor megmászása egy perc alatt.

A buszos városnézést követően megérkeztünk a Városházára, ahol egy rövid köszöntő után a lányok átvették kis ajándékcsomagjaikat, valamint megkóstolhatták, hogy mit fogyasztanak tradicionálisan a finnek május elsején. Ezután a busz visszavitt minket a pályára, ahol már várt minket a szülők által készített uzsonna.

Az első közös jeges edzés az edzőkkel korábban lebeszéltek alapján elsősorban alapkorcsolyázás jegyében telt. Az edzés hajtós volt és gyerekeknek nem volt könnyű felvenni a tempót, hiszen a finnek már javában elkezdték az alapozást a következő szezonra és természetesen hetente többször is jégen edzenek. Ahogy a beszélgetések során kiderült nekik a VB után van egy rövid pihenőjük, majd elkezdik az alapozást a következő szezonra és mikor júniusban egy hónapra leállnak a pályák, akkor önálló erőnléti/száraz edzések folytatják tovább júliusig, majd július elejétől már ismét jégen folytatják tovább az edzéseket.

Ezt követően jött a száraz edzés, melyet egy erőnléti edző tartott. Edzés kemény volt – futás, lépcsőzések, fekvőtámaszok tömegével -, de a csapat jól állta a sarat és az edző véleménye is az volt, hogy nagyon szépen dolgoztak annak ellenére is, hogy fiatalok és ráadásul még nagyon fáradtak is voltak. Azt gondolom, hogy tényleg büszkék lehetünk rájuk, mert tökéletesen tudták tartani a finn lányokkal a tempót.

Ezután már nem maradt más, minthogy mindenki megkeresse finn párját, ahol majd szállni fog.

Gyerekek véleménye a tegnapi napról:
“Fasza volt!”

további képek pedig itt:
https://plus.google.com/photos/101737391474634842546/albums/6008064770771495393?authkey=CNeM6cyGqqHhvwE

2. nap

A második napot jeges edzéssel kezdtük ezúttal egy másik jégpályán, amit mikor megláttunk, nem is hittünk a szemünknek. A jégpálya körülbelül 2 négyzetméternyi kis házikót jelentett a föld felett, ahonnan lifttel ereszkedtünk a föld alá 30 méterrel, ahol óriási meglepetésünkre két jégpálya tárult elénk, öltözőkkel. Ez eredetileg egy bunker, melyet ilyen formában hasznosítanak itt.

Az edzésen most a finnek részéről csak páran vettek részt, mert a többieknek vizsgák és egyéb kötelezettségek miatt iskolába kellett menniük. Az edzés két órás volt, ahol alapvetően folytattuk az előző alkalommal elkezdetteket, csak már kicsit összetettebb feladatokkal. A lányokon látszott, hogy pihenetek és sokkal jobban be tudták már fogadni a gyakorlatokat.

Ezt követően elsétáltunk egy közeli étteremben, ahol elfogyasztottuk az ebédünket. Ismét svédasztalos megoldás volt, tehát minden gyerek kedvére választhatott az ételek között, melyek a finnekre jellemzően igen egészségesek és táplálóak.

Még szinte be sem fejeztük az ebédet és már a szülők vártak is minket kinn a kocsikkal, hogy elvigyenek a bevásárlóközpontba, amely a várostól kicsit kintebb volt megtalálható. Ez egy hatalmas pláza volt mindenféle üzlettel és egy élményparkkal. A lányoknak itt három órájuk volt, hogy kedvükre vásároljanak és nézelődjenek.

A bevásárlást követően a szülők ismét vártak minket a kocsikkal, és elvittek miket a következő helyszínre, ahol jött a nagy meglepetés, mely a programban úgy szerepelt, hogy szaunázás. A kocsikkal megérkeztünk egy parkolóba, ahonnét egy kis erdei ösvény vezetett egy házhoz, ahol már vártak minket a lányok és pár szülő. A kis csinos faház egy kis terme volt lefoglalva nekünk, ahol a helyi szokásoknak megfelelő május 1-ei díszítés volt lufikkal, szerpentinnel. Míg a szülők elkészítették az uzsonnát addig a gyerekek közösen játszottak különböző játékokat, amivel a finn lányok készültek.

Aztán jött a szuper uzsonna, majd még több közös játék és a várva várt szauna, melynek a legfontosabb elem az volt, hogy a szauna utáni mártózást a tóba lehetett megtenni, aminek a hőfoka 7.6 fok volt. Azt hiszem a lányok egytől-egyik megmártóztak a fagyos vízben többször is. A szauna után ismét egy kis evés és játék következett.

Azt gondolom, hogy a finnek nagyon kitettek magukért és egy szenzációs nagyot szerveztek a lányoknak, akik alig várják a folytatást.

3. nap

A mai nap, mivel itt is ugyanolyan munkaszüneti nap, mint nálunk, ezért kicsit később kezdtük, így a gyerekeknek volt lehetőségük pihennük egy kicsit.

Reggeli után minden család elszállította a lányokat Aitoo nevű községbe, mely körülbelül 50km-re található Tamperétől. A mai napunk helyszíne egy több épületből álló óriási területen elhelyezkedő bentlakásos iskola volt, ahol – mint megtudunk – a diákok mezőgazdasággal kapcsolatos ismereteket tanulhatnak. Már – már nem meglepő módon ez is gyönyörű környezetben egy erdő közepén egy tó mellett helyezkedett el.

Ahogy megérkeztünk, rögtön a gyerekek csapatokra osztódtak, hogy kezdetét vegye egy kis játék, mely során 7 különböző állomást kellett teljesíteniük és ott lehetőleg minél több pontot szerezniük. Az állomásokon a feladatok között volt frizbi-golf,  floorball, evezés és egyéb érdekes kihívás.

Míg járták az állomásokat addig a szülők készítették az ebédet, ami addigra pont kész is lett mire a csapatok befejezték. Az ebéd után jött az eredményhirdetés, majd mindenki a kedvére süthetett magának pillecukrot desszertnek.

Egy kis sziesztát követően pedig úgy döntöttünk, most mi ajánlunk nekik egy játékot, hiszen a hely tökéletes adottságokkal rendelkezett egy jó kis számháborúhoz. Mint kiderült ők nem ismerték ezt, ezért egy gyors szabályismertetés követően a lányok ismét csapatokra osztódtak, és kezdetét vette a küzdelem, melyből végül a zöld csapat került ki győztesen.

Ezután nem maradt más, mint a várva-várt gofri evés, amiből a lányok bőségesen belakmároztak, majd lassan már jött is a pakolás és a hazamenetel.

A finn szervezők ismét nagyon kitettek magukért és egy szuper napot hoztak össze a gyerekeknek egy csodás helyen. Azt gondolom mindenki nagyon jól érezte magát és végre láthatóan kezd a két társaság egyre közelebb kerülni egymáshoz.

További képek a napról:

https://plus.google.com/photos/101737391474634842546/albums/6008905338968684065?authkey=CJmW5an0gcbeQw

4. nap

Mint reggel a gyerekek élménybeszámolóiból kiderült a legtöbb családnál a nap messze nem ért véget akkor még mikor hazaértek. Voltak olyanok, akik a korábbi nap tapasztalatai után hosszasan szaunáztak; voltak, akik gólyalábon tanultak járni és voltak, akik kártyáztak, társasoztak még egy jót.

A pénteki napunkat jéggel kezdtük a földalatti jégpályán. Az edzésen elsősorban kihívást jelentő lépés sorokat kellett megvalósítani a lányoknak egyedül valamint, valamilyen sorokban. Ezt követően jött az ebéd a közeli étteremben, ahol már szerdán is ettünk, és ahol az étel ismét kifogástalan volt.

Az ebéd befejeztével a szülők már vártak is ránk a kocsikkal, hogy elvigyenek minket egy úgynevezett ifjúsági központba. Itt már várt minket két instruktor, akik először körbevezettek minket a házon. Ennek a központnak a lényege, hogy több szinten számos szórakozási lehetőséget kínál többségében ingyen, vagy igazán jelképes összegért fiataloknak. Van olyan szoba, ahol video játékokkal lehet játszani; van, ahol profi körülmények között lehet zenélni, vagy épp énekelni, van egy külön szint, ahol mindenféle kézműves tevékenységet lehet kipróbálni az agyagozástól kezdve, a szövésen át a pólófestésig. A központ két éve nyitotta meg kapuját, azóta minden hétköznap délután nyitva áll a 7-29 éves kor közötti fiatalok számára, akik kedvükre válogathatnak a számos lehetőség között. Ami még fontos, hogy minden helyszínen instruktorok segítik az érdeklődőket, így bármi megtanulható és elsajátítható itt.

A lányok is nagy örömmel vetették bele magukat a nekik kitalált kis foglalkozásba, mely során először Tampere térképből könyvjelzőt készíthettek, majd pedig egyedi kitűzőt.

Bártan mondhatom, hogy minden elképzelésünket felülmúlta ez a hely, a gyerekek szuperül érezték magukat. Biztos büszkén fogják majd otthon mutogatni az itt készített kis tárgyakat.

A kis kikapcsolódás után pedig ismét célba vettük a szülők segítségével a jégpályát, ahol fejedelmi kis nassolnivaló várta már a csapatot. Mi pedig, amíg ők pihentek részt vehettünk egy juvenille és egy advanced novice edzésen. A kicsiknél 28-an vannak, akik 8-12 év közöttiek, míg az advanced novice keret 24 fős. Itt láthattok egy táblázatot, hogy pontosan, hogyan épülnek náluk egymásra az egyes korcsoportok és hol hány fővel dolgoznak valamint, hogy milyen edzésszámban. Ezeket látva azért még van hova fejlődnünk, ugyanakkor a korcsolyázóink tudása miatt egyáltalán nem kellett szégyenkezni!

Az edzést követően közösen átmentünk egy étterembe, ahol a két csapat együtt vacsorázott egyet. A vacsora ismét kifogástalan volt és bőséges. Mostanra már a két csapat is kellőképp összebarátkozott így nagyon jó hangulatban telt az utolsó közös nagy vacsora. Ismét, ahogy már lassan megszokottá vált ez a jó hangulat folytatódott tovább a családoknál, ahonnét másnap reggel mindig élményekkel telve érkeztek meg.

További képek:

https://plus.google.com/photos/101737391474634842546/albums/6009349475848991697?authkey=CKLrnJKR6qaVNw